Семейно консултиране

Практиката показва, че основната част от нещата, които желаем да подобрим, но често не знаем как, това са отношенията ни с противоположния пол и в частност – с т.нар. ни интимни партньори. Често, въпреки че наистина държим на тях и ги обичаме, нещата между нас не са такива, каквито ни се иска, като в резултат се стига до взаимен дискомфорт. За това допринасят различни фактори като единственият неоспорим е, че когато между двама души има проблем, причините са както в единия, така и в другия. Това следва винаги да се има в предвид преди да се пристъпи към консултиране в рамките на двойката и затова доброволното присъствие и на двамата партньори на сесиите е силно препоръчително!

Според статистиката, голям брой от т.нар. психосоматични заболявания (физически неразположения на психична основа) се дължат на проблеми във взаимоотношенията. Липсата на диалог с партньора и подтискането на изпитваните емоции обикновено допринасят съществено за появата на физическата болка. А когато тя вече е налице, предприемането на мерки е наложително! В какво се изразяват те ли? За начало може да инициирате обикновен разговор, в който прагматично да изложите гледните си точки и изпитваните усещания. Впоследствие бихте могли да преминете към обсъждане на желанията ви и очертаване на общоприемлив вариант. И когато вече сте направили всичко, на което сте способни и не се е получило – “семейната терапия” би била добра следваща стъпка. Тя може да бъде много полезна за всеки, който е решил да опита, защото дава възможност за постигане и на доста “странични” положителни резултати: по-добро опознаване на себе си и собствените потребности, както и усъвършенстване на добродетели като способност за изслушване, емпатия, премерен конформизъм, склонност към компромиси, уважение на различията, готовност за сътрудничество и др. В този смисъл, консултациите с подобен характер са особено полезни, защото впоследствие и двамата партньори могат да използват наученото във всяка сфера на комуникациите си.

Всеки, който има ясна цел, винаги я постига! Така е и тук – истината е, че овладяването на умението да общуваш, да взаимодействаш и да съжителстваш ефективно, взаимнополезно и пълноценно е едно от най-важните изпитания за всеки от нас. И много често го усвояваме дълги години! Животът е непрекъсната промяна, с която е хубаво да резонираме! Разбира се винаги сме в състояние да откажем, но в тези случаи обикновено допускаме грешки. Но… никога не е късно да вземем правилно решение!