Разговор с Бог – част IV

Част четвърта:

Настоящият текст, заедно с другите си части, е авторски. Той не е взет от книгата “Разговори с Бога”, но е инспириран от нея!

– Чакам те!
– Няма нужда, винаги съм с теб!

– Знаеш ли… май го усещам… научих се! Често, все още го забравям, но… някак ми е по-леко. Само едно нещо не ми дава мира… не е ли всичко това, всички разговори между нас, Ти и съветите ти… не е ли това единствено плод на въображението ми? Къде съм аз? Как говоря с теб? Къде е тялото ми? Спи ли? Сънувам ли? Кой изобщо съм аз? Откъде идвам? Къде отивам?… Ще ми кажеш ли? Моля те!!!

– … Не знам!
– Как така? Нали каза, че знаеш всичко? Лъгал ли си ме? Заблуждавал ли съм се в теб? Наистина ли си Бог?…

– … Виж… успокой се! Всъщност истинските ти въпроси са други! Искаш да разбереш защо си преживял всичко в миналото и как да живееш днес! Страхуваш се от бъдещето и по тази причина искаш да знаеш повече за него! Имаш желания, но не знаеш как да ги реализираш! Наясно си на теория с много от начините, за да постигаш неща, но не умееш да ги прилагаш на практика! Искаш да се чувстваш добре, но си мислиш, че е възможно единствено ако “имаш” това, което ти “липсва” сега!

– Да… така е… въпреки че едва ли бих го признал пред някой! Ще ми помогнеш ли?
– А ти ще ми помогнеш ли?
– Аз – на теб? Как бих могъл?
– Като най-накрая започнеш да живееш!
– Е… нали съм жив?

– Жив си, но защо живееш? Какъв е смисълът на твоя живот? Кога ще го определиш пред себе си? Кога ще започнеш да го следваш, въпреки страховете? Кога ще предприемеш нещо различно, въпреки миналите “неуспехи”?

– Не знам как, разбираш ли!!! Знаеш ли колко пъти опитвах и нищо не се получи? Знаеш ли колко ме е страх да не се случи отново? Знаеш ли колко ми е трудно да се ориентирам в този лабиринт от възможности?

– Странно… някога избра точно този живот!
– Какво имаш предвид?
– Няма значение, това е друга тема! Днес си тук и искаш нещо! Или ще го постигнеш, или няма! Каквото и да се случи, аз пак ще те обичам!

– Искам да съм щастлив и да имам любов!
– Щастие и любов, любов и щастие! Всички искат това! Те, някак си, вървят ръка за ръка! Нека да ти разкажа нещо за тях, защото… е… за това после!

Щастието, мили мой, е усещане! Всеки го е изпитвал, дори да е било за миг, всеки го е познал, и всеки се стреми отново към него! Заблудата, че се причинява от външни фактори (материални придобивки, обществено признание, финансово благополучие, стабилни лични отношения и прочее) почти винаги присъства и вие – хората, като едни бели мишчици, неуморно се въртите в кръга на своите илюзии, че ще бъдете щастливи, когато “се случи това, получите това, постигнете това”. Ще ти кажа и откъде се създава тази ваша погрешна представа – когато желано събитие настъпи, вие, без да разберете, “активирате” усещането “щастлив съм” и, тъй като не сте наясно с това, приемате външното събитие за причина. И така – до безкрай! Но… някой ден, тези от вас, които търсят, стигат до извода, че дали да бъдат щастливи или не, е избор, който те правят! И моментът на разбирането или осъзнаването на това, е началото на тяхното щастие! Каквото и да означава то – хората сте различни и щастието за вас също не е еднакво по смисъл!
Мога още много да ти говоря за щастието, но не е необходимо! Достатъчно е да помниш, че ти решаваш дали да го усещаш! А, когато не успяваш да го постигнеш, вместо да се обезкуражаваш и потъваш в самосъжаление, нека това бъде стимул за теб да продължаваш да се стремиш! На Земята съм изпратил достатъчно хора, които са в състояние да ти помогнат – те са навсякъде, когато имаш нужда – просто открий някой от тях!

Сега за любовта! Еманацията на усещанията! Върховната цел на всички! Мотивацията Ми!

Вие, хората, достатъчно се вълнувате от Нея! Много е казано и много е сгрешено! Въпреки това, бих искал да добавя само, че Любовта, такава, каквато Аз я създадох – Безусловна, преди всичко Е разбиране, приемане, толерантност и зачитане на различията. И това се отнася за всичко и за всеки! Никой не може да си осигури или купи любов, може единствено да се научи да Я изпитва! Към всичко и към всеки! Независимо от обстоятелствата, независимо от поведението или действията на хората! Любовта, такава, каквато Аз я създадох, излиза далеч отвъд човешките представи за нея – главно между близки хора! Любовта е нещо, което да проявяваш навсякъде и по всяко време, особено към Това или Тези, които не харесваш, които са различни от теб! Между впрочем, ролята на различията е точно тази – да те тренира в усвояването на Любовта. Тя, Любовта няма нужда от никой и от нищо извън теб, за да съществува! Има нужда от Нещо друго, освен теб, за да бъде проявявана! Т.е. първо следва да се научиш да я изпитваш, а след това – да я проявяваш! И двете са неразривно свързани и с двете, вие срещате проблеми! Но… във възможностите на всеки от вас е да постигне Безусловната! Е… ще мине доста време, но… ето ти подходяща цел, към която винаги може да се стремиш! Знам, че сега това ти звучи по-скоро непостижимо, а смисълът – неясен, но знам също, че някой ден всичко ще се разкрие пред теб! Не ме питай кога и как, защото няма да ти кажа! Всичко е на твое разположение и винаги е било! До някои неща, човек трябва да достигне сам! Дори да не вярва в това! Ти можеш, както и всеки от вас!

Остана само да ти кажа, че… това беше последният ни разговор… в тази твоя представа! Попита как общуваме и кой съм Аз… през цялото време ти общува единствено… със себе си! Не питай повече! Повярвай в теб така, както вярваш в Мен! Учи и се развивай! Опитвай, падай, ставай и пак падай! Успявай и не успявай! Бъди… това, което искаш! Бъди… нещо друго! Крайната ти цел е още далеч, но Пътят ти към нея е изпълнен с безброй приятни и полезни етапи, които може да ти дадат неподозирани ценности. Ти само поискай…

Обичам те!