За мен

психолог София

Казвам се Михаил Дянков. Роден съм през 1979 г. в Стара Загора, където съм завършил и средното си образование. Висшите завърших през 2002 г. и 2007 г. във Велико Търново. От 2002 г. живея и работя в София.

Назад във времето – когато беше необходимо, събрах дипломи и сертификати (в т.ч. “Психология и социология”, „Ериксонова хипнотерапия“, “Контекстуална хипнотерапия”, “Самохипноза и медитация” и др.). Но те са само една необходима основа. Според мен, надграждането върху нея – разширяването и задълбочаването на специфичните знания и умения има най-голяма тежест във всяка професия. А това е непрекъснат процес, чиито съдържание и усвояване се различават от академичните парадигми на светското образование.

Успоредно с “официалната” наука, от много години се занимавам с езотеричната. Защото комбинацията между двете позволява да бъдат избягвани или запълвани многобройните бели петна, които все още съществуват в психологията. А това пренася дейността ни в реални измерения вместо в абстракцията на теорията, продукт на някогашното ниво на осъзнатост. Смятам че, когато стоиш пред казус, разпознат като “психичен”, и инструментариумът, който едноименната наука предлага, е недостатъчен за разрешаването му – поглеждаш към друга научна дисциплина и свършваш работата.

Т.е. – позволявам си да имам собствен прочит на естеството на “психотерапията”, който включва разглеждането й главно като информиране, консултиране и обучение. Не ми се иска буквално да припознавам наложени концепции, психологични направления или школи, поради което ги разглеждам критично и ги използвам в адаптиран вид.

Основната цел на практиката ми е… различна – така, както е различен всеки от нас. Но, основата винаги е била, Е, и ще бъде една и съща – ако някой не се чувства, така, както би желал/а – какво може да се направи, за да се промени това в градивен план?  Останалото е съвкупност от възможности –  реализира се тази, която бъде избрана!

Знанието, подобно на щастието, се обезсмисля, ако не бъде споделяно! :)