За мен

психолог София

Казвам се Михаил Дянков. Роден съм през 1979 г. в Стара Загора, където съм завършил и средното си образование. Висшите завърших през 2002 г. и 2007 г. във Велико Търново. От 2002 г. живея и работя в София.

Имам немалко дипломи и сертификати (в т.ч. “Психология и социология”, „Ериксонова хипнотерапия“, “Контекстуална хипнотерапия”, “Самохипноза и медитация” и др.), но не смятам, че илюстрират професионалните ми умения. Считам светското образование единствено за основа, върху която непрекъснато следва да се доизгражда необходимото за ефективната работа с човешката психика.

Успоредно с “официалната” наука, от много години се занимавам с езотеричната. Защото комбинацията между двете позволява да бъдат избягвани или запълвани многобройните бели петна, които все още съществуват в психологията. А това пренася работата в реални измерения вместо в абстракцията на теорията, продукт на нивото на осъзнатост от миналото. Според мен, когато стоиш пред казус, разпознат като “психичен”, и инструментариумът, който едноименната наука предлага, е недостатъчен за разрешаването му – поглеждаш към друга научна дисциплина и свършваш работата.

Т.е. – позволявам си да имам собствен прочит на естеството на “психотерапията”, който включва разглеждането й главно като информиране, консултиране и обучение. Нямам навика буквално да припознавам наложени концепции, психологични направления или школи, но ги разглеждам критично и ги използвам в адаптиран вид.

Основната цел на практиката ми е… различна – така, както е различен всеки от нас. Но, основата винаги е била, Е, и ще бъде една и съща – ако някой не се чувства, така, както би желал/а – какво може да се направи, за да се промени това в градивен план?  Останалото е съвкупност от възможности –  реализира се тази, която бъде избрана!

В началото перифразирах Буда, сега ще го цитирам дословно:

“Десетки свещи могат да се запалят от една. Щастието не намалява ако се споделя!”.

А знанието, подобно на щастието се обезсмисля, ако не бъде споделяно! :)